Markiz Pastanesi
By İremGenel, Şehir
Markiz Pastanesi
Hayatımızı anlamlı kalan hikâyeler.
Bugün İstiklal caddesi üzerinden yer alan Markiz Pastanesi birçok yapı/mekan gibi hikayesiyle bizi buraya bağlayan unsurlar arasında yer alır.
Peki nedir Markiz’in hikayesi?
İlk olarak Charles Bourdon tarafından Rusya Başkonsolosluğu karşısına Cafe De Saint Petersburg ismi ile kurulur. Sonrasında Bourdon’un, Edouard Lebon’u ortak almasıyla şirketin ismi Confisserie et Patisserie de Saint Petersbourg C. Lebon et Bourdon olarak belirlenir.

Markiz’in hikayesi pastaneden çok daha öncesine dayanır. Bugün Şark Aynalı Han olarak İstiklal caddesinde bulunan ve caddeyi Asmalımescit’e bağlayan yapının giriş katındaki pastane burayı fazlasıyla meşhur eder. Bu hikâyeye ayrıca başka bir içerikte yer vereceğim.
Tokatlıyan Otel’de çalışmaya başlayan Avedis Efendi bu işlerin kendine göre olmadığını düşünerek farklı arayışlara girdi ve kendini Bomonti’deki Fransız Nis Çay Bahçesi’nde buldu. Avedis, bu çay bahçesinde Atatürk ve İsmet Paşa başta olmak üzere birçok isme hizmet etmişti. Daha sonra İstiklal’de yer alan ve Lebon Pastanesi olarak hizmet veren mekana talip oldu. Birikimleriyle burayı satın aldılar.
Burada Fransızlardan öğrendiği tüm maharetleri sergilemeye karar verdi ve Markiz’i İstanbul’da bir marka hâline getirdi.

Markiz’in geçmişinin Lebon’a dayandığını söylemiştik. Burada Namık Kemal ve Ziya Paşa’dan başlayarak edebiyatımızda yer edinmiş birçok ismin hatıraları vardır. Sait Faik, Orhan Veli, Haldun Taner, Ümit Yaşar Oğuzcan, Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Faruk Nafiz Çamlıbel ve çok daha fazlası… Hatıralarda ve satır aralarında yaşadı Markiz.
“Aldılar götürdüler beni
Bu cinayetin hesabını sordular
Dedim: Ayten’i ben vurmadım
Onu Markiz pastanesinde vurdular.”
Ümit Yaşar Oğuzcan
“Markiz’e uğradım, dört mevsimden süzülmüş bir konyak içtim”
Salah Birsel
Markiz 1980’de kapandı, Avedis Efendi 1983’te hayatını kaybetti. Şimdi önünden geçerken hatıralarını zihnimizde canlandırmaya çalıştığımız bir mekan.