Eminönü’nde Kuru Kahveci Han
By İremGenel, Şehir
Eminönü’nde Kuru Kahveci Han
İlginç bir tabelası var Kuru Kahveci Han’ın. Hem Latin hem de Arap harfli metinle yazılmış. Bir de 1912 tarihini görüyoruz. Bu da akıllara ister istemez Latin harflerinin 1928’de kullanılmaya başlanmasını getiriyor.

Daha önce dışarıdan bir görselini paylaşmıştım hanın, bu sefer içerisine girerek hikayeye ortak olmak istemiştim. Çünkü neydi, hikaye anın kendisiydi, sokakta, hayatın içinde olmaktı.
Giriş katında daha çok toptancı olarak hizmet veren birkaç dükkan var. İleriye doğru yürüdüğünüzde sizi üst kata bağlayan merdivenler ve merdivenlerin altında şirin bir çay ocağı var. Eminönü civarında gezerken yorulduğunuzda soluklanmak, bir çay veya soğuk bir şeyler içmek için kalabalığın arasında resmen kaçış noktası gibi.

Üst katların daha çok depo olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Merdivenlerde müşteri olmayanlar yukarı çıkmaması hususunda asılan afişlerin yanı sıra han esnafı da sizi uyarıyor. O yüzden üst katları gezmek ya da fotoğraf çekmek konusunda yeterince özgür değilsiniz. Tabii onlar da hırsızlık olaylarına karşı önlem almakta haklılar. Üst katlarda birçok ürün, malzeme orta yerde bulunabiliyor. Çalışan, gidip gelen insanlar arasında han Eminönü’ndeki hayatına devam ediyor.
Bilemeyiz, belki ufak dokunuşlar ve katkılar ile çok canlı ve işlek bir yer hâline gelebilir tabii ruhunu kaybetmeden. Kuru Kahveci Han’a yakın bir konumda bulunan Beta Yeni Han (Tahmis/Hasırcılar) buna bir örnek.